Post 387: l'astronomia en la pintura (3/3)

I acabem aquest curt viatge mirant un monstre que s'ha escapat de les sombres!
El fantasma de la Puça (de William Blake, 1757 - 1827)



El poeta, pintor i gravador anglès William Blake defensà la imaginació davant la raó. La seva obra gràfica, poderosa i simbòlica, desafià les convencions artístiques del segle XVIII.

En aquesta obra representa un colós grotest, mig animal, mig humà, caminant entre unes cortines que recorden l'escenari d'un teatre. La seva monstruositat contrasta amb el tamany petit de la puça que s'aprecía entre els seus peus i que representa l'encarnació del colós. Blake tenia visions fantàstiques que inspiraren la seva obra artística, durant les quals veia i parlava amb àngels i persones mortes. El Fantasma de la Puça es el resultat d'una d'aquestes visions. Segons Blake, els éssers humans, a vegades són confinats a la mida i forma dels insectes, doncs estan tant sedegats de sang, que si estiguessin la mida d'un cavall, beuran tanta sang que despoblaran a una gran part del país (The Guardian, 19 d'abril de 2003).

D'aquest quadre en crida l'atenció l'estrella amb una cua llarga. El deteriorament provocat pel pas del temps ha fet que el brillant blau original de la cua hagi estat substituït per un color marró fosc. William Blake ha representat un bòlid o potser un cometa.

Un meteor és un fenòmen lluminós popularment conegut com estrella fugaç. Es produeix quan partícules presents en el medi interplanetari originades en la degradació de les superfícies dels asteroides, cometes o, fins i tot planetes, són interceptades per l'òrbita de la Terra i entren en l'atmosfera. Els meteors més brillants es denominen bòlids. Un cometa, pel contrari, és un cos celest constituït pel gel i roca que orbita el Sol seguint una òrbita molt elongada.

0 comentarios: