Post 284: terratrèmols a Itàlia

Les previsions que un terratrèmol devastador estava per arribar no eren d'estranyar, fa dos dies un fort sisme de 5,8 graus a l'escala de Richter deixava darrere seu un mínim de 92 morts i més de 1.500 ferits.

Giuliani, un investigador que treballava per al laboratori nacional de física del Gran Sasso, prop de la zona on ha tingut lloc el terratrèmol, havia predit que un esdeveniment sísmic de proporcions més fortes estava per arribar, després de les nombroses sacsejades de menys intensitat que estava experimentant la província des de feia dos mesos.

L'investigador ha basat les seves previsions en el mesurament del gas radó, la presència del qual a l'ambient podria ser considerada com un indici de possibles moviments sísmics. Tot i això, les autoritats han fet callar Giuliani i fins i tot l'han sancionat, acusant-lo de provocar falses alarmes entre la població.

En aquest mapa podeu veure com estan repartides les diferents unitats de relleu de la península itàlica i comprovar l'alt grau de diferències per tant un alt risc de moviments sísmics.

Ara, dos dies després del terratrèmol que ha acabat amb la vida de gairebé un centenar de persones, Giuliani ha tornat a la càrrega i ha acusat les autoritats i geòlegs encarregats de supervisar la situació de no haver treballat prou per preveure la tragèdia.

Fa tres dies que veien forts augments de radó, de manera que el centre sísmic hauria pogut adonar-se que estava a punt d'arribar un terratrèmol molt fort, ha afirmat. A més, als últims dies, les sacsejades del terreny anaven en augment, ha explicat Giuliani.

Tot i això, el Centre Nacional de Terratrèmols de l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia ha insistit avui en la impossibilitat de preveure el terratrèmol que ha tingut lloc aquesta nit. "Totes les informacions i les dades que tenen a les seves mans els màxims experts estableixen que no era previsible una situació de terratrèmol més greu de les que s'havia verificat als últims dies", ha assegurat el director de la Protecció Civil italiana, Guido Bertolaso.

També s'ha expressat en aquests termes el mateix primer ministre del país, Silvio Berlusconi, que ha assegurat que a dia d'avui, "no existeixen dades científiques que permetin prevenir les sacsejades".

Els últims moviments sísmics a la zona del terratrèmol s'havien registrat el 12 de març (magnitud 2,9), el 17 de març (3,6) i el 30 de març, que la magnitud del moviment ha arribat als 4 graus a l'escala de Richter.

Finalment, ahir a la nit, el terreny va registrar dos moviments de menor intensitat abans de tenir la sacsejada de 5,8 graus que a les 03.32 hores d'aquesta matinada ha devastat la ciutat de L'Aquila i uns 26 petits municipis pròxims.

Després del terratrèmol, el territori ha seguit registrant sacsejades de menys intensitat, la més forta de les quals ha estat de 4,6 graus a l'escala de Richter i ha tingut lloc una hora després de la tragèdia. A les 10.30 hores i a les 13.14 hores s'han registrat dos moviments més, mentre que cada cinc minuts la zona experimenta petites sacsejades d'assentament del terreny.

Segons l'experta del Centre Nacional de Terratrèmols de l'Institut Nacional de Geofísica i Volcanologia, Rita di Giovambattista, no és possible preveure l'entitat ni el lloc de les rèpliques del terratrèmol que podrien esdevenir-se en les pròximes hores.

De fet podeu veure en els dos mapes que Itàlia s'ubica en una zona de plegament de la placa euroasiàtica. A més a més tota la península és una zona d'alt risc sísmic.

0 comentarios: