Post 262: volar de pol a pol

Un equip de científics ha iniciat amb èxit una sèrie de vols des de la regió àrtica fins a la regió antàrtica a bord d'un avió d'investigació avançat, el primer pas d'un nou projecte de tres anys per a efectuar les més extenses mesures des d'aeronaus realitzadesfins ara del diòxid de carboni i altres gassos d'efecte hivernacle. Els resultats ajudaren als científics a determinar on i quan els gassos d'efecte hivernacle entren o surten de l'atmosfera, un coneixement essencial per a emprendre qualsevol acció encaminada a mitigar l'escalfament del planeta.

La companya de tres anyos se basa en les poderoses capacitats d'un avió Gulfstream V especialment equipat, propietat de les Fundació Nacional de la Ciència (NSF), Estats Units, i operat per la NCAR. Aquest avió d'investigació, conegut com a Plataforma Aerotransportada amb Instrumentació d'Alt Rendiment per a la Investigació Medioambiental (HIAPER, segons les seves sigles en anglès), té una autonomia de vol d'uns 11.000 quilòmetres, que permet als científics atravessar grans regions de l'Oceà Pacífic sense reabastiments de combustible, recollint mostres d'aire pel camí. Els investigadors volaran des d'altituds de 300 metres sobre la superfície de la Terra fins a cotes d'uns 14.000 metres a l'estratosfera baixa.

El projecte HIPPO (HIAPER Pole-to-Pole Observations), reuneix a científics de diferents organitzacions als EEUU, incloent la NCAR, la Universitat de Harvard, l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA), l'institut Scripps d'Oceanografia, la Universitat de Miami, i l'Universitat de Princeton. La NSF i la NOAA està financiat el projecte.

La investigació ajudarà a respondre a preguntes tals com per què els nivells atmosfèrics de metà, un potent gas d'efecte hivernacle, s'han triplicat des de l'inici de l'Era Industrial i han estat augmentant de nou després d'haver-se estabilitzat durant la dècada de 1990. Els científics també analitzaran altres gassos i partícules a l'atmosfera que poden afectar a les temperaturas al influïr als núvols o a la quantitat de calor solar que arriben a la superfície terrestre.

Volar de pol a pol permetrà a l'equip de l'HIPPO estudiar com la tala i reforestació en els boscos boreals i les selves tropicals, així com els canvis en els vents atmosfèrics superiors prop de l'Antàrtida, estan afectant als nivells de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera.

0 comentarios: