Post 186: les 10 millors fites científiques del 2008 (2/2)

Continuem parlant d'aquestes fites que han fet canviar lleugerament nocions científiques que hem tingut al llarg d'aquest any 2008 que d'aquí 48 hores desapareixerà.

6. trencar aigua per obtenir energia. És una resposta per solucionar el problema energètic mundial. Si hem d'obtenir hidrògen per a generar energia el recurs inesgotable és l'aigua.

Per a trencar la mol·lècula d'hidrògen i oxígen, els experts han creat aquest any un nou catalitzador a base de cobalt i fòsfor. Anteriorment, s'utilitzava platí, un metall car i estrany, massa complicar per la seva aplicació industrial. El cobal és un pas més endavant. És més abundant, tot i que resulta lent a l'hora de trencar les mol·lècules d'aigua per a aplicar-ho a escala industrial. Però és un gran pas cap a un futur de les noves energies renovables.

7. la balança de protons. El 99% de la massa que veiem està composta de protons. Els protons és troben dins del nucli de l'àtom juntament amb els neutrons. Els protons estan compostos de petites partícules anomenades quartks i glions, units per una cola i la seva cohesió els fa responsable del 95% de la massa del protó. Doncs bé, físics europeus han utilitzat un model d'equacions de la física i superordinadors per a calcular la massa del protó amb un error de només un 2 per cent. En definitiva, han construït una balança per a calcular el pes de tot el què es coneix, l'Univers, per exemple.

8. ADN més barat de seqüenciar. Seqüenciar el genoma d'una persona per només uns 3500 euros. És algo que estarà a l'abast d'algunes companyies de biotecnologia molt aviat. Durant aquest any, les noves tècniques, que utilitcen fluorescència i una xarxa de potents ordinadors, han aconseguit possar sobre la taula el genoma d'un asiàtic, un africà i pacient de càncer.Per no parlar del 80% dels gens del mamut, o els gens mitocondrials de l'home del Neardental.

9. la pel·lícula d'un embrió. Al complet. No menys que 16000 cèl·lules ballant de forma intrincada durant el primer dia del desenvolupament d'un embrió del peix zebra. Investigadors alemanys han enregistrat el fet amb un detall increïble, mai vist abans. Gràcies als ordinadors, han pogut rastrejar als grups de cèl·lules per a veure com es dispossen, per exemple, per a formar la retina.

El temps real, abans era impensable, degut a l'inconvenient de tenir que envoltar sota condicions de llum i calor que assecaven el material biològic. Ara gràcies a un escanner per làser, és possible seguir el destí de cada cèl·lula, i possiblement, dins de no molt, tinguem la pel·lícula completa.

10. grasses de colors. El teixit adipós marró és un combustible que escalfa el cos humà, molt diferent de la grassa blanca, que acumula l'energia, i els quilos quan la dieta és més que excessiva. Durant 400 anys es pensava que els dos tipus de greixos procedien d'un mateix tipus de cèl·lules. Ara s'ha descobert que la grassa marró pot transformar-se en múscul i viceversa, gràcies a la inactivació d'un gen. L'estudi s'ha fet en ratolins. Si es crema aquesta grassa marró, es pot ajudar a cremar la blanca, la dels mitxelins. De moment, només és una promesa, però la fita pot revolucionar els tractaments contra l'obsesitat.

0 comentarios: