Post 165: el medi ambient dins la Constitució

Ahir la Constitució Espanyola feia 30 anys, avui no està de més rebuscar entre els articles quin o quins fan referència al medi ambient i veure fins a quin punt s'endinsaren fa tres dècades en aquest tema.

Cal llegir fins a l'article 45 per trobar-lo, cito:

Artículo 45
a. Todos tienen el derecho a disfrutar de un medio ambiente adecuado para el desarrollo de la persona, así como el deber de conservarlo.

b. Los poderes públicos velarán por la utilización racional de todos los recursos naturales, con el fin de proteger y mejorar la calidad de la vida y defender y restaurar el medio ambiente, apoyándose en la indispensable solidaridad colectiva.

c. Para quienes violen lo dispuesto en el apartado anterior, en los términos que la ley fije se establecerán sanciones penales o, en su caso, administrativas, así como la obligación de reparar el daño causado.


i llestos. Tot això és el que reflexa la carta magna sobre el medi ambient.

Cal dir que en el seu moment fou una de les primeres del món en reflexar aquesta preocupació social per a la tutel·la del medi ambient. Es va guiar per això en el model de la Constitució Portuguesa de 1976 que fou l'utilitzat per les associacions ecologistes de l'estat per sotmetre pressió als redactors.

0 comentarios: