Post 164: Sant Nicolau

Avui 6 de desembre es celebra Sant Nicolau, altrament conegut com Santa Claus. Sant Nicolau va ser el bisbe de Mira, allà al Segle IV i la llegenda conta diverses històries, però una d'elles ens explica per què és tradició deixar els mitjons a la llar de foc...

Tot comença amb la història de tres germanes...
A la ciutat de Patara hi havia tres joves que no podien contraure matrimoni ja que el seu pare estava arruïnat i no podia fer front als seus dots. L'home miserable havia decidit vendre-les a mesura que tinguessin l'edat per no haver de fer front a tal dispendi. Sant Nicolau s'assabentà de la notícia i en secret va repartir, a les tres filles, unes bosses d'or per fer front al dot. El que resulta peculiar i curiós és la forma de fer-ho: el nostre personatge prenia l'or i l'embolcallava en un mitjó humit que llançava per la finestra de cada una de les filles. Després de ser recollit per les joves, era penjat de la xemeneia per ésser assecat i dissimular així l'acció, tot dient que alguna cosa havia passat per la nit i havia omplert el seu mitjó de prosperitat. La tercera d e les filles no va tenir prou cura i la van enxampar penjant el mitjó... i, d'aquesta manera, es va veure forçada a explicar la història.

A Catalunya se celebra a molts indrets: Malda, Bellpuig, al Pla del Llobregat, Cullera, Alacant... i és costum que els nens i nenes ressegueixin els carrers trucant les cases recitant:

Sant Nicolau, obriu la portada!
Obriu-la bé que hi passi la mainada!



També s'explica la llegenda que va ressusitar tres nens petits, és per això que és el patró dels infants a molts països com Grècia, Rússia, Itàlia i al nord d'Europa.

A les terres de l'Urgell hi havia una tradició: els nens feien una gran festa i es disfressaven, i anaven pel carrer cantant cançons:

Sant Nicolau,
Bisbe de pau,
panses i figues,
nous i olives,
tantes com vulgueu;
si no me'n doneu
escales avall caigueu.



Seguidament anaven a la plaça on es matava un gall. Després es coïa el gall i es menjava juntament amb tot allò que havien recaptat.

A Montserrat es tria, entre els escolanets, un a qui anomenen el Bisbetó i que presideix la festa del dia.

0 comentarios: