Post 161: com es forma la neu?

Fa dies que parlem de neu, de nevades a les dos vessants del Pirineu, nevades a cotes baixes, no tant baixes, a l'interior i fins i tot al litoral. La neu, aquest meteor tant preuat pels amants de l'esquí... i de la muntanya... i dels que volen que quan arribi l'estiu els surti l'aigua per l'aixeta.

Explicar la creació d'aquest fenòmen és molt entenedor per a poder saber què passa a les diferents capes de l'atmosfera.

Tot comença quan el vapor d'aigua present a l'aire, provinent de l'evaporació dels oceans, llcas i rius, s'enlaira i es refreda. En un moment donat es comença a condensar. Quan això passa a prop de terra l'aigua es condensa com ho fa la rosada. Si això passa en alçada l'aigua es condensa sobre partícules de pols que suren en l'aire. Es condensa en innombrables petites gotes, on cada goteta conté almenys una partícula de pols. Un núvol és doncs una gran col·lecció d'aquestes petites partícules.

Quan és hivern, els núvols que precipiten neu estan formats majoritàriament per gotes d'aigua, fins i tot si la temperatura està per sota del punt de congelació. Aleshores es diu que l'aigua està supercongelada, que no vol dir res més que està congelada per sota del punt de congelació. Tal com van refredant-se els núvols les gotes es comencen a congelar. Aixó comença a passar al voltant dels -10ºC, peró és un procés gradual i les gotes no es congelen de cop.

Quan una gota concreta es congela, es converteix en una petita partícula de gel rodejada de gotes d'aigua dins del núvol. El gel va creixent a mida que el vapor d'aigua es va condensant a sobre seu, formant així flocs de neu en aquest procés. Quan va creixent el gel, la resta de gotes es van condensant lentament i possen més vapor d'aigua a l'aire.

Així és com va l'aigua, s'evapora i es converteix en vapor d'aigua a l'aire, i tal com es converteix en vapor es torna a condesar sobre els flocs de neu que estan creixent. Tal com cau la neu hi ha un flux d'aigua que va passant de l'estat líquid (gotes al núvol) a l'estat sólid (flocs de neu). I aquest és aproximadament el complex procés de com es congela un núvol.

La forma dels flocs varia en funció de la temperatura :
* de 0 a -4°C : plaquetes hexagonals primes
* de -4 a -6°C : agulles
* de -6 a -10°C : columnes
* de -10 a -12°C : cristalls de sis puntes llargues
* de -12 a -16°C : dendrites

La neu està formada per cristalls de gel, i
una mirada més propera ens fa veure que els cristalls de neu són ben transparents, com un vidre. Una gran quantitat de cristalls de neu apilada sembla ser blanca, tal i com ho fa una pila de vidre esmicolat. La sal i el sucre són blancs per aquest mateix motiu.

El que succeix és que la llum és parcialment reflectida per una superfície gelada, un altre cop com succeix en un superfície de vidre. Quan tens moltes superfícies parcialment reflectants, com per exemple una pila de neu, la llum que hi incideix surt expulsada i eventualment dispersada. Com que tots els colors són dispersats més o menys per igual, el banc de neu sembla ser blanc.

En canvi el glaç absorveix part de la llum que li arriba, i la llum vermella s'absorveix amb més facilitat que la blava. Així doncs, si mirem de prop un banc de neu de vegades podem arribar a veure-la de color blau.

Les situacions que tenim aquests dies, com avui mateix, afavoreix que la cota de neu pugui baixar i per tant que nevi per sobre dels 500 metres. Si teniu ganes d'aprofundir una mica més sobre el tema: snowcrystals.com, tot el que volies saber i mai havies preguntat

0 comentarios: