Ike

Ja fa dies que vam començar la formació de l'huracà Ike, ara dins del golf de Mèxic a poc a poc es va acostant cap a Texas. En algunes zones de la costa de l'estat els residents corren el reisc de mort segura si no s'evacuen en les pròximes 24 hores. Així era l'ordre que enviava el Centra Nacional d'Huracans dels Estats Unitats davant l'imminent arribada d'Ike, amb categoria 3 i vents sostinguts de 180 km/h.

Les carreteres que uneixen la costa de Texes amb l'interior de l'estat registraren monumentals congestions, després de que les autoritats recomanessin l'evacuació immediata davant l'arribada d'Ike. L'alerta tant des del Govern com des del CNH fou taxativa: Ike no és només una tormenta, sinó que generarà danys com cap altra ha fet en els darrers 70 o 80 anys.

Tot i que Ike, és de moment, un huracà de categoria 2 en l'escala Saffir-Simpson (que va de 1 a 5), les previsions apunten a que agafarà més força fins a convertir-se en categoria 3 abans de que l'ull toqui la costa de Texes aquesta propera matinada (12 hores!). Quan això passi, "tots els veïns i possiblement les comunitats costeres estaran innundades durant els períodes de marea alta".
Les previsions sobre els efectes d'Ike poden tenir al llarg del seu pas per Texas un final horrible. El nivell del mar ascendirà en algunes zones properes a la Baía de Matagorda fins als dos metres.

Per això, les autoritats instaren als ciutadans a abandonar les seves cases a un lloc segur, davant de les previsions de que "la majoria de la zona serà inhabitable durant setmanes, o més", després de que a més a més de les inundacions, "la majoria dels arbres es trenquin i siguin arrencats de socarrel.
De fet, segons les previsions afectarà el 40% del Golf e Mèxic amb efectes que no s'han vist mai. L'alcalde de Houston, Bill White, intentà convèncer-los que malgrat el perill als que prefereixen no anar-se'n de casa: "Si penseu que voleu aguantar quan es parli d'ones de fins a 6 metres venint cap a vosaltres, torneu-vos-ho a pensar".

Quan escric aquest post, avui a les 10 del matí de dissabte a la Península Ibèrica, l'huracà es troba a 370 km al sud de Galveston (Texas) i a 587 km a l'est de corpus Christi (Texas). No obstant això, la tormenta no tardarà gaire més en arribar.
Els vaixells ja estan amarrats a port i els avions no d'espeguen.



0 comentarios: