Erupcions volcàniques (II)

Fa uns dies vaig parlar-vos d'un curs sobre el 'Canvi climàtic', avui, aprofitant que ahir vaig obrir un post sobre l'erupció del volcà Okmok a Alaska explicaré la incidència que tenen les grans erupcions volcàniques en el clima planetari.
Des del punt de vista exclusivament tèrmic, la temperatura mitjana mensual experimenta un descens durant els dos o tres anys posteriors a erupcions volcàniques. En funció de la localització, la resposta presenta matisos. Així per a grans erupcions volcàniques de localització tropical la incidència es més perllongada però de magnitud modesta, mentre que per a erupcions d’elevades latituds (de l’hemisferi nord) la resposta té una durada molt inferior (4-6 mesos), però sent aquesta molt més aguda.
En els darrers 250 anys hi han hagut erupcions prou importants com la del Laki a Islàndia l'any 1783, la gran erupció desconeguda del 1808, la del Tambora considerada l'erupció més important i devastadora en època històrica perdent-hi la vida més de 88.000 persones entre el 10 i 11 d'abril de 1815.

El Cosigüina localitzat al nord-oest de Nicaragua i que formà un cràcter de 2,3 km i 500 m de fondària durant l'erupció del 22 de gener de 1835 emetent cendres que arribaren fins a la ciutat de Mèxic a 1400 km al nord!

El volcà Askja va donar-se a conèixer amb l'erupció del 29 de març de 1875, abans era totalment desconegut, està localitzat en una àrea pràcticament deserta al centre d'Islandia. Va originar una caldera de 50 km2.
El Krakatau, localitzat a l'estret de Sunda, entre Java i Sumatra, entrà en erupció el 20 de maig de 1883. L'erupció del 26-27 d'agost del mateix any destruí bona part de la muntanya i creà una columna de gas i centres de fins a 27 km d'altura.


L'explosió tant fora deixà sentir-se fins a més de 4500 km! allibrerant 20km3 de materia i col·lapsant la caldera de més de 6 km de diàmetre. El tsunami generat arribà fins a Aràbia (7000 km lluny) i durant els dos anys següents arreu del món es pogueren veure brillants postes de sol fruit de l'erupció. El núvol atenuà un 30% la radiació solar diecta i cobrí tot el globus fins a final del 1883.

---
Recomano que visiteu aquest enllaç si voleu veure imatges espectaculars de com es va produir l'erupció del Kratatau al 1883!
http://dsc.discovery.com/convergence/krakatoa/interactive/interactive.html

0 comentarios: