Armes, germens i guerra

Per què vosaltres els blancs vau desenvolupar tant cargament i ho vau portar a Nova Guinea, però nosaltres els negres teníem tant poc cargament propi?

Aquesta pregunta es el punt de partida del llibre que m'he començat a rellegir avui. Ja fa gairebé dos anys vaig llegir el segon bloc d'aquesta obra per l'assignatura Geografia Cultural que va impartir de forma magistral (ho dic així perquè és una de les poques on he gaudit aprenent com qui més durant la carrera) el Francesc Nadal.

'Yali' li va fer aquesta pregunta a Jared Diamond (l'autor) que portava molts anys convivint amb ells mentre estudiava diferents espècies de Nova Guinea. La resposta no es fàcil i necessita recórrer 13.000 anys d'història per a trobar-la.

La intenció és explicar per quines raons les societats de les diversos continents han evolucionat de forma tant diferent al llarg de la història. Per exemple, en algunes parts del món s'han desenvolupat societats alfabetitzades i industrialitzades, en altres parts les societats han romàs agrícoles, i en altres parts no han passat de caçadores-recolectores.

Es curiós intentar entendre com hi podien haver societats que construïssin les piràmides mentre al mig d'Europa sols intentaven sobreviure. Aquestes desigualtats entre societats no es deuen a diferències racials o genètiques, sinó a principalment a les característiques de l'entorn on aquestes societats s'han desenvolupat històricament.

Per exemple la diferent distribució mundial d'espècies vegetals comestibles i susceptibles de ser conreades va fer que algunes societats poguessin desenvolupar la producció de menjar i deixessin de ser caçadores-recoŀlectores per convertir-se en societats agrícoles. També, la disponibilitat desigual d'espècies animals susceptibles de ser domesticades donà avantatge a unes societats respecte a d'altres.

Molt poques espècies reuneixen les condicions per a ser domesticables (l'autor ho anomena principi d'Anna Karènina) i originàriament aquestes eren practicament inexistents a Amèrica o Austràlia. A més, factors geogràfics com la gran extensió continental d'Euràsia i la seva orientació est-oest (en contraposició a l'orientació nord-sud d'Amèrica) facilitaren la propagació del coneixement i l'extensió de la producció de menjar per aquest continent.

Aquestes diferències fonamentals foren la causa principal de l'aparició de societats organitzades amb especialització del treball, que desenvoluparen l'escriptura, l'organització política, la tecnologia, la navegació, armes, etc, guanyant avantatge sobre altres societats. A més l'evolució de gèrmens, característica de l'alta densitat de població humana i del contacte amb animals, donà un inesperat avantatge a les societats conqueridores (molts més natius americans van morir per gèrmens euro-asiàtics que per la força de les armes).

----
DIAMOND, Jared: Armas, gérmenes y acero. Debate Editorial, Abril 2006.

0 comentarios: